Какво трябва да знаем за лизинга на автомобил

Най-често срещаното средство за покупката на кола е лизингът. Важно е да се чувстваме добре, карайки нова и модерна кола, без да се притесняваме, че нямаме готови пари. Трябва да знаем, че договорът за продажба на кола на изплащане и този за лизинг са две различни неща. При продажбата с изплащане, задълженията и правата на купувача и продавача са равностойни. При документа на лизинг, интересът е в полза на лизингодателя и сумата, която получава служи за гаранционен депозит. Има изцяло лицензирани фирми, които могат да Ви дадат кредит, кандидатствайки онлайн. Заслужавате да се поглезите с нова придобивка. Купуването на нова кола в днешно време не е толкова сложна работа.

 

Автомобил на лизинг

Какви са видовете лизинг на автомобили

Съгласно закона, видовете са финансов и оперативен. При оперативния вид, лизингодателят предоставя вещ за ползване срещу заплащане. Тоест, нещо като наем.

След изтичането на срока, лизингополучателят може да замени колата с нова, доплащайки останалата сума, или да я върне.

При финансовия вид, лизингополучателят може да се превърне в собственик на актива, след изтичането на срока. Това правоотношение прилича на продажба с изплащане, със запазване на колата. Тук рискът от повреждане на автомобила по време на договора е за лизингополучателя, въпреки че не е негов собственик. 

При оперативния кредит, рискът от повреждане на актива е за лизингодателя. Вноските приличат на наем.